Friday, March 16, 2018

Day 1 : Ho Chi Minh - Phnom Penh - Seam Reap - Aryanphratet

Bismillahirrahmanirrahim...

Hai..uols. Banyak hari jugak tak jenguk kat sini...Actually, banyak citer nak share, tapi itulah bila berada je depan laptop, ide-ide tu terbang melayang entah ke mana. 

Tup-tup, kita rasa macam nak share je kisah kita jalan-jalan kali pertama dengan anak-anak ke Vietnam - Cambodia - Thailand. Kisah lama ni...

Hari Pertama
4 November 2014 
KLIA 2 - Ho Chi Minh City

Perasaan kita waktu tu berdebar-debar, gelisah, resah pun hado. Walaupun, da buat study itu ini tentang perjalanan kali pertama kita ke Ho Chi Minh City, syurga beli belah Orang Mesia, perasaan gedebar tu payah nak hilang kot.

Perjalanan dengan anak-anak kita yang sulongnya usia 11 tahun dan si bongsu 6 tahun, dan sepatutnya ada seorang lagi kawan yang patut ada bersama kita. Ntah apa kena, dia tak jadi follow trip ni. Itu yang buat kita rasa susah hati. 

Tapi, syukurlah, semasa dalam "belon", kita ditemukan dengan pensyarah-pensyarah UIA yang datang Ho Chi Minh untuk shopping. Maksudnya, diorang kerap le datang sini. Jadi, diorang kenal tourist guide yang boleh cakap melayu. Apa lagi.. kita mintak lah nombor tourist guide tu, namanya Aisyah. Alhamdulillah... 

Geng pensyarah UIA yang baik hati, sudi pulak nak tumpangkan kami berempat ni naik teksi ke hotel. Baik hati sungguh diorang ni. Then, selesai urusan check in, kita pun kontek la dengan Aisyah. Aisyah sudi bawak kita anak beranak ni jejalan dengan bayaran RM1000 dengan serba lengkap lah. Makan 3 kali sehari, fee entrance, transport dan semuanya lah. Kita hanya bawak badan jer... 

Lily's Hostel
Best....cantik, sweet biliknya
Then.. tengahari tu, kita tunjukkan pada Aisyah, itinerary kita... so, dia just follow je ke mana kita nak pergi.

Itinerary kita...
Lunch kat Halal Restaurant
Kelakar plak tengok pada dekorasinya..hik3
Kita tak lalu nak telan, bila tengok dagingnya pinkish cenggitu
Dah kenyang..tidor ler yer.
War Remnants Museum - sedih kot bila berada di sini
Security muzium tu panggil-panggil si Ujang. Ingatkan kenapa.. rupa-rupanya dia nak betulkan bojen ujang. hik3
Tak sanggup nak berada lama-lama dalam muzium ni... tersayat hati kot
Antara fotographer yang terkorban semasa perang

Allah.. ngerinya kalau dibayangkan
Itulah dia Aisyah...tourist guide kita. Tengah mengandung, 7 bulan.
Jem di Ho Chi Minh City


Old post office